Teleport Afterwork – Keresztes Zsófia

Sárai Vanda: És mióta vagy a Deák Erika Galériánál?

Keresztes Zsófia: Kb. tavaly nyár óta, vagyis akkor kezdtünk el együtt dolgozni, és pár hónapja kérdezték meg, hogy szeretném-e szorosabbra fűzni a szálakat. Azt válaszoltam, hogy miért ne, mert nem nagyon van lehetőség itthon, nem nagyon van mire várni.

Don Tamás: És milyen a kereskedelmi galériás lét?

KSZ: Abból a szempontból tök jó, hogy van valaki, akitől tanácsot kérhetsz, aki mégiscsak ott áll mögötted. Nem cserélném le másra, hogy inkább mégis egyedül szeretnék hánykolódni.

DT: Ha nem is eladásilag, de úgy érzed, hogy ad segítséget vagy könnyebbséget az, hogy egy kereskedelmi galériánál vagy? Könnyebben megnyílnak a kapuk?

KSZ: Igen. Most egy moszkvai kiállításon is rajtuk keresztül veszek részt, szóval azért vannak olyan falak, amiket szerintem egyedül nem tudsz áttörni, és kell, hogy ott legyen mögötted egy galériás. Kell egy kereskedelmi galéria, vagy legalábbis egy-két művészeti szakember itthon, aki támogatja és szereti azt, amit csinálsz, csomó kapcsolat rajtuk keresztül jön. Persze nem azt mondom, hogy nem kell nagyon odatennem magam, mert arra nem várhatok, hogy majd ők mindent elrendeznek. Pl. próbálok aktív lenni netes felületeken, hogy minél több emberhez eljussanak a munkáim, ebben tök sokat segít az Instagram meg a Tumblr is. Szerintem tényleg kb. ez az egyetlen lehetőség itthon, hogy valaki észrevegyen külföldről.

Gadó Flóra: Volt már ilyen?

KSZ: Aha, volt a Labor előtt jó pár évvel egy önálló kiállításom Belgiumban, ők még a Myspace-ről találtak meg. És kb egy éve Bécsben, akik pedig a Tumblr oldalamon keresztül fedeztek fel.

GF: És az hogy volt? Írt egy e-mailt egy galéria?

KSZ: Igen, írtak egy e-mailt, hogy szeretnének kiállítani. Mondtam, hogy persze, aztán eltűntek egy évre… Utána megint írtak, hogy most már tényleg, és akkor meghívtak, ott töltöttem egy hetet Charleroi-ban. Tök jó volt. Bécsben pedig egy csoportos kiállításon szerepeltem a Lust Gallery-ben.”

Keresztes Zsófia honlapja

Advertisements