A Teleport Galéria egy mobil kiállítótér, melynek programja mindig más helyszínen valósul meg, azaz nem rendelkezik állandó, földrajzilag lokalizálható térrel. Kiállításaink elsősorban aktuális társadalmi és politikai problémákra reflektáló projektek, amelyeket fiatal, többnyire pályakezdő művészek bevonásával valósítunk meg.

A Teleport alapításakor a jelenkori témák mellett azzal foglalkoztunk, hogy a mai társadalom és művészeti közeg hogyan viszonyul a Kádár-rendszerhez, a szocialista múlthoz, milyen módon jelenik meg ez a fajta emlékezetkultúra a kortárs művészetben. Intézményünk kezdeti időszakában projektjeinket művelődési házakban terveztük megvalósítani, ezzel a gesztussal utalva a hatvanas-hetvenes évek magyarországi „neo-avantgárd” kiállítási gyakorlatára. Az utóbbi időben a különböző formátumokkal való kísérletezésre helyezzük a hangsúlyt: white cube terekhez szokott médiumokat (pl. videót) mutatunk be a köztérben, vagy épp népszerű online platformok kereteit használva értelmezünk újra olyan jól ismert műfajokat, mint például a művészeti kritika vagy interjú.

Fontosnak tartjuk azt, hogy kialakuljon Magyarországon egy önkormányzati és állami pénzektől minél függetlenebb kortárs képzőművészeti intézményrendszer. A Teleport ezen elvek mentén, alternatív megoldásokat keresve képzeli el hosszú távú működését.

Advertisements